Nee, het is nog geen 31 december. Gelukkig nog lang niet, want dat zou betekenen dat de tijd écht te snel voorbij gaat. Ik vind oud & nieuw sowieso een rare benaming voor de laatste dag van het jaar. Daarom roep ik bij deze een nieuwe oud & nieuw uit: 18 juli.

Het is nu ruim drie jaar geleden dat ik vanuit mijn oude woonplaats verhuisde naar Zwolle. En dat was goed, want ik moest alles daar even ‘de boel’ laten, zoals dat zo leuk heet. Ik was toe aan een nieuwe omgeving waar ik weer een beetje mens kon worden.

Drie jaar lang heb ik hier gewoond. Niet met tegenzin; het was soms zelfs best okee. Maar nu ik terugkijk snap ik eigenlijk pas dat ik met mijn verstand op 0 hier de afgelopen jaren heb uitgezeten. Gewoon omdat het niet anders kon. En gelukkig was ik in goed gezelschap.

Mijn gezelschap & ik, oftewel mijn liefste & ik, komen allebei niet uit Zwolle. En het was voor ons duidelijk dat ons pad met Zwolle zou scheiden zodra de kansen en mogelijkheden daar waren.

De afgelopen drie jaar hebben we in Zwolle gewoond en een eigen leven opgebouwd. Ons leven. Nieuw. En nu staat er op de drempel het moment dat we Zwolle los gaan laten. De plaats waar we elkaar voor het eerst zagen, leerden kennen en verliefd op elkaar werden. We gaan het inruilen voor wat nieuws.

Voor mij is het niet nieuw. Niet alleen verhuis ik voor de tweede keer half Nederland door naar een nieuwe plaats, ook verhuis ik terug naar de omgeving waar ik vandaan kom. Je zou verwachten dat het makkelijker is om van een oude situatie naar een nieuwe over te gaan, maar het bezorgt me behoorlijk wat rusteloze momenten bij de gedachte dat ik vanuit mijn nieuw verworven plekje weer terug ga naar mijn roots.

De dag waarop mijn oud & nieuw samenkomt is 18 juli. Ik hoop maar dat ik op ‘1 januari’ niet met een kater wakker word.